Iedereen weet dat de fysiotherapeut kan helpen bij diverse lichamelijke problemen. Maar hoe verschilt een sportfysiotherapeut van zijn algemene collega’s? Dat zullen we vandaag gaan vertellen.
Het werk van de sportfysiotherapeut beperkt zich niet tot behandeling nadat er een probleem is ontstaan.
Een groot deel van het werk bestaat uit preventie, waarbij het geven van voorlichting en advies een belangrijke rol speelt. Dit wordt zowel gedaan voor mensen die van plan zijn te gaan sporten als amateur- en professionele sporters.
Specialisatie
Naast de basisopleiding tot fysiotherapeut doen sportfysiotherapeuten een 3-jarige masteropleiding waarbij zij zich specialiseren op het gebied van sport. Er is een speciaal netwerk van sportfysiotherapeuten waar je terecht kunt op het moment dat je een sportblessure oploopt.
De sportfysiotherapeut werkt meestal in een gespecialiseerde praktijk, hetzij in vrije vestiging of als onderdeel van het team op de sportmedische afdeling van een ziekenhuis. Daarnaast zijn sportfysiotherapeuten steeds vaker in dienst bij sportverenigingen en sportbonden.
Andere beroepen die deel uitmaken van de samenwerkingsverbanden zijn onder andere sportartsen, chirurgen en masseurs. Indien nodig kan de sportfysiotherapeut ook contact opnemen met een podotherapeut of een orthopeed.
Doelgroep
De sportfysiotherapeut behandelt mensen die na ziekte of een blessure het sporten weer op willen pakken. De doelgroep hierbij is zeer breed:
- (top-) sporters
- kinderen
- ouderen
Bij kinderen maakt sport vaak deel uit van de therapie die zij krijgen om een fysiek probleem te verminderen.
Veelvoorkomende klachten
De meestvoorkomende problemen waar de sportfysiotherapeut zich mee bezig houdt zijn blessures aan de knie, enkel en de schouder. Hierbij gaat de aandacht niet alleen uit naar het herstel van het aangedane gewricht maar ook om de rest van het lichaam te trainen om in vorm te blijven.
De sportfysiotherapeut zal een behandelplan opstellen om ervoor te zorgen dat de doelen bereikt worden. Door de kennis en ervaring met zowel de tak van sport als de blessure kan de sportfysiotherapeut ervoor zorgen dat de sporter zo snel mogelijk op een verantwoorde wijze terug kan keren naar de reguliere trainingen.
Voor het opstellen van het behandelplan wordt eerst een uitgebreide anamnese afgenomen. De Sportfysiotherapeut stelt diverse vragen of de klachten om een goed beeld te krijgen van de problemen. Op basis hiervan kan de behandeling aangepast worden aan de behoeften en vereisten.
Sportfysiotherapie is over heel Nederland beschikbaar van fysiotherapie Geldrop tot aan fysiotherapie Helmond.
Vergoeding
Je hebt geen verwijzing van een arts of specialist nodig om naar een sportfysiotherapeut te gaan. Sportfysiotherapie valt onder de reguliere fysiotherapie qua vergoeding vanuit de zorgverzekering. Om te weten of en hoeveel behandelingen je vergoed kunt krijgen kun je in je polis kijken of contact opnemen met je zorgverzekeraar.
Meer posts
Afscheid van een dierbare
Met de lenzenvloeistof Optifree zitten je lenzen weer als gegoten
Personal trainer opleidingen: er is altijd meer om te leren