23 juni 2024

Amorforte

Alles voor uw lichaam…

Stress

Stress voorkomen: thuis en op je werk

Stress voorkomen is beter dan genezen zegt iedereen altijd tegen me. Toch is dat niet zo makkelijk als het lijkt. Je wordt immers in verschillende situaties blootgesteld aan stress. In je gezin, sport, werk, overal kan stress voorkomen. Stress is natuurlijk niet alleen maar slecht. Als je stress hebt, maakt je lichaam adrenaline aan, ook wel het stresshormoon genoemd. Door deze adrenaline kun je die deadline halen of een goede wedstrijd spelen. Maar teveel stress is natuurlijk niet zo goed. Maar kun je stress zo makkelijk voorkomen?

Stress voorkomen

Stress voorkomen, is dat mogelijk?

Als er veel stress is op je werk, kun je natuurlijk bij je leidinggevende aankloppen. Stressreductie staat bij veel bedrijven hoog op de agenda omdat teveel stress nu eenmaal ziekteverzuim oplevert en dit kost het bedrijf natuurlijk veel geld. Toch is het niet altijd even makkelijk om stress te bannen uit een werkomgeving. Ook in je privésituatie is stress voorkomen lastig. Betekent dit dan dat je helemaal niets kunt doen aan stress? Nee, dat zeker niet.

Energie

Wat kun je zelf doen tegen stres?

Stressvolle situaties heb je niet altijd in de hand maar waar je wel controle over hebt, is je eigen reactie daarop. Het is belangrijk om na te gaan wat voor jou de triggers van stress zijn. Dat kan namelijk voor iedereen anders zijn. Vervolgens kun je kijken of je er zelf iets aan kunt doen. Heb je bijvoorbeeld last van stress bij het behalen van deadlines? Dan is een cursus timemanagement misschien iets voor jou. Andere oplossingen zijn bijvoorbeeld een stress behandeling om de energiebalans te herstellen en diepe ontspanning. Bij een beetje stress is ontspanning een goede remedie. Zorg voor voldoende tijd voor jezelf en voor leuke dingen. Zo krijg je namelijk energie en kun je beter omgaan met stressvolle situaties.