16 juni 2024

Amorforte

Alles voor uw lichaam…

Silicone hydrogel lenzen

Silicone hydrogel lenzen

De silicone hydrogel lens is de laatste ontwikkeling in de wereld van de contact lenzen. Niet te verwarren met silicoon, het materiaal wat gebruikt wordt in half geleiders, carbon, zuurstof en andere chemicaliën. Net zoals contact lenzen, wordt dit soort silicoon ook gebruikt in andere medische apparaten, slangen en in de productie van borst implantaten. Een van de sterktes van silicone hydrogel is dat het zuurstof doorlatend is, waardoor het 6 keer zoveel zuurstof door laat dan de conventionele zachte lenzen – wat de silicone hydrogel lens perfect maakt voor het gebruik in een nieuwe generatie van contact lenzen.

Het is dit zuurstof doorlatende wat bijdraagt aan het feit dat silicone hydrogel de contact lens industrie aan het revolutioneren is. Conventionele contactlenzen van acuvue oasys bijvoorbeeld, terwijl ze goed het zicht corrigeren, kunnen een nadelige effect hebben op je ogen als je ze voor een langere periode draagt. De extra zuurstof die wordt doorgelaten houd je oog verser en gezonder en de silicone hydrogel heeft ook meer weerstand tegen de opbouw van eiwitten, wat leidt tot een minder grote kans op oog infectie. Met hun zachte, comfortabele gevoel en gebrek en rigiditeit, zijn silicone hydrogel lenzen gemakkelijker te gebruiken dan de conventionele lenzen, en ze hebben ook nog eens een kleiner risico op complicaties. Met deze voordelen, geloven doktoren dat patiënten veel meer silicone hydrogel lenzen gaan dragen dan elk ander type.

Silicone hydrogel wordt ook gebruikt in de productie van rigide contact lenzen, wat de veelzijdigheid van het product laat zien. Aangezien de meeste contact lens dragers niet de instructies van hun dokter opvolgen met betrekking tot het dragen en het vervangen en het feit dat 1 op de 5 zachte lens dragers hun contact lenzen ook dragen tijdens het slapen, helpt het gebruik van silicone hydrogel lenzen het verkleinen van zuurstofgebrek en gerelateerde problemen. Deze kunnen voorkomen als de doorstroming naar het oog wordt verminderd, wat kan gebeuren met conventionele lenzen. Nu silicone hydrogel beschikbaar is voor alle producenten, is het voor hun mogelijk om een grotere variëteit lenzen te produceren, wat ook tot een verhoogd comfort niveau en veiligheid zal leiden voor lens drager.