12 juni 2024

Amorforte

Alles voor uw lichaam…

Wat zijn de effecten van het hebben van astigmatisme?

Wat zijn de effecten van het hebben van astigmatisme?

 

Het astigmatisme oog neemt contrasten waar in horizontale, verticale of schuine lijnen. De praktische consequentie is de verwarring van het zien van letters die fysiek gelijk zijn, zoals een H en M, of R en K; het veroorzaakt ook verwarring tussen de nummers 8 en 0.

Patiënten kunnen mogelijk last hebben van hoofdpijnen of vermoeide ogen. Verder kan astigmatisme in combinatie voorkomen met andere visuele defecten zoals myopie, hyperopie of presbyopie.

 

Kan astigmatisme genezen worden?

Astigmatisme wordt gecorrigeerd door special lenzen genaamd torische lenzen, welke compenseren voor het verzuim van het hoornvlies. Het is gekarakteriseerd door de kracht van de lens en door een as, waarvan de waarde erg belangrijk is om een perfecte beeld kwaliteit te krijgen.

Zachte contactlenzen van bijvoorbeeld focus dailies aquacomfort plus corrigeren astigmatisme tot een cilinder van 2,25. Als je astigmatisme hoger is, kan je gebruik maken van harde lenzen. Een andere optie is een refractieve operatie zoals LASIK. Dit corrigeert vrijwel alle types van astigmatisme.