23 juni 2024

Amorforte

Alles voor uw lichaam…

Red een leven met een AED

Veel mensen weten niet hoe ze een AED moeten gebruiken. Dit is jammer want met een AED kun je een leven redden. Een AED is ook heel makkelijk om te gebruiken. In dit artikel leggen we je uit wat een AED is, wat het doet en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is een AED?

AED staat voor ‘Automatisch Externe Defibrillator’. Een AED is een draagbaarapparaat waarmee je een persoon met een hartstilstand een elektrische schok kunt geven. AED’s hangen op veel openbare plekken zoals, stations, winkelcentra, scholen, sportclubs etc. Een AED is erg eenvoudig te gebruiken, ook door mensen zonder medische kennis.

Hoe werkt een AED?

Een AED is heel simpel om te gebruiken. Als iemand een hartstilstand heeft kun je het apparaat gebruiken. Allereerst verwijder je de kleren van de borstkas van de persoon. Controleer dan of de borstkas droog is. Als dit niet het geval is, maak de borst dan droog. Plak vervolgens de elektroden op de borstkas. Het apparaat controleert nu of de persoon daadwerkelijk een hartstilstand heeft. Als dit zo is, kun je een stroomstoot geven. Dit doe je door op de schokknop te drukken.

Wat doet een AED?

Een AED meet of iemand een verstoord hartritme heeft oftewel, een hartstilstand. Als dit het geval is, kan het apparaat een elektrische schok geven. Door deze schok wordt het hart tijdelijk stil gelegd om vervolgens weer normaal te kunnen kloppen.

Waar vind je een AED?

AED’s vind je op heel veel publieke plekken. Vaak vind je ze op sportclubs, ziekenhuizen, scholen en vliegvelden. Je kan ook zelf een AED kopen. Kijk op https://www.aedvoordelig.nl/ voor meer informatie.