16 juni 2024

Amorforte

Alles voor uw lichaam…

Lumbale hernia

Een lumbale hernia kan enorm veel pijn in de onderrug geven. De lumbale wervels bevinden zich aan de onderzijde van de rug. De wervelkolom bestaat uit 24 wervels waarvan de wervels in de onderrug uit 5 lende wervels bestaat. Tussen de wervels zitten de tussenwervelschijven. Deze zorgen voor beweeglijkheid in de rug. Vanaf elke wervel lopen aan beide zijden zenuwwortels die in het been doorlopen. Wanneer er sprake is van een lumbale hernia kan dit pijn in één of beide benen veroorzaken. Bij een hernia zal de elastische kern, die zich in de tussenwervelschijven bevindt, naar buiten stulpen. Dit is dan een zwakke plek die kan zijn ontstaan door een ongelukje of door ouderdom (slijtage). Deze uitstulping drukt op de zenuwwortel en veroorzaakt pijn. Behalve erg vervelende pijnklachten kan er ook sprake zijn van krachtsvermindering, uitval, doof gevoel, urineverlies en er kunnen zelfs verlammingsverschijnselen optreden.

Helios-klinieken

Bij een hernia in de onderrug is het niet altijd nodig om te opereren. De meeste hernia’s genezen vanzelf en zijn binnen 3 maanden verdwenen. Er zijn echter ook gevallen die in aanmerking komen voor een operatie. De Helios-kliniek te Krefeld Duitsland is gespecialiseerd in diverse kwalen en ziektes. Voor mensen die in de grensstreek wonen is dit ziekenhuis een uitkomst. Het Duitse ziekenhuis heeft Nederlandstalige begeleiders in dienst, die je bijstaan bij operatiebehandeling, communicatie en opnamepapieren. Deze moderne, zorgverlenende instelling heeft professionele neurochirurgen in dienst die samen met de patiënt de voortgang bespreken van de rug hernia. De behandeling wordt geheel afgestemd op de patiënt. Ook risico’s van een eventuele operatie worden besproken. Een patiënt met een hernia ligt na operatie ongeveer 4 dagen in het ziekenhuis. Een behandeling met de microtube-methode, zorgt er voor, dat je de volgende dag al naar huis mag.

Ben je geopereerd dan zal er in het ziekenhuis al een behandeling van een fysiotherapeut plaatsvinden. Daarna zal de fysio in eigen woonplaats kunnen worden bezocht. 6 Weken na de operatie zal poliklinisch worden gekeken hoe de belastbaarheid van de rug is. Ook wordt advies gegeven over de werkzaamheden die weer kunnen worden hervat.