12 juni 2024

Amorforte

Alles voor uw lichaam…

Lorazepam, wat doet het?

Lorazepam behoort tot een groep geneesmiddelen die benzodiazepines worden genoemd. Het beïnvloedt chemicaliën in de hersenen die mogelijk uit balans zijn bij mensen met angstgevoelens. Ook wordt het gebruikt om angststoornissen te behandelen

Wat je moet weten over lorazepam

  • Lorazepam werkt rustgevend, het vermindert angstgevoelens en ontspant de spieren en kan je suf laten voelen
  • Werkt bij angstgevoelens, gespannenheid en slapeloosheid/ onrust.

Werkt binnen één uur

Je mag lorazepam niet dagelijks gebruiken, omdat je lichaam er afhankelijk van kan worden. Het wordt dan moeilijk om te stoppen met het gebruik. Als je het dus langer dan een maand gebruikt zul je langzaam moeten afbouwen.

Sedatie/hypnose

Lorazepam heeft sterke sedatieve/hypnotische eigenschappen. Daarom mag je het middel niet te lang gebruiken. Er kunnen ontwenningssymptomen optreden zoals slapeloosheid en angst.

Geheugen

Lorazepam heeft eveneens effect op het geheugen. Het kan ervoor zorgen dat je nieuwe informatie minder snel kan opslaan na gebruik van het middel. Kinderen onder de achttien jaar mogen het daarom niet innemen.

Zwangerschap

Je mag lorazepam niet gebruiken als je zwanger bent. Het kan namelijk aangeboren afwijkingen veroorzaken. Je baby kan er zelfs afhankelijk van worden. Nadat de baby is geboren kan dit dus levensbedreigende ontwenningsverschijnselen veroorzaken. Lorazepam kan overgaan in de moedermelk en kan de baby schaden.

Hoe moet ik lorazepam innemen?

Lorazepam dien je te gebruiken volgens het recept van de arts. Neem nooit meer in dan je nodig hebt of gebruik het niet langer dan is aangegeven. Volg dus alle aanwijzingen op je receptlabel. Het kan ook verslavend zijn, deel het dus nooit met iemand anders.