20 september 2024

Amorforte

Alles voor uw lichaam…

Hoe worden mondkapjes gemaakt?

Tegenwoordig moet je regelmatig een mondkapje dragen. Het is één van de maatregelen om de coronapandemie te bestrijden. Mondmaskers bestellen doe je het gemakkelijkst online. Er zijn allerlei verschillende soorten mondkapjes. Het bekendst zijn de goedkope wegwerpmondmaskers. Maar hoe worden die mondkapjes eigenlijk gemaakt? Hieronder een korte uitleg over de productie van mondkapjes.

Het maken van mondkapjes

De bekende lichtblauwe wegwerpmondkapjes hoeven aan weinig eisen te voldoen. Wanneer ze voor medisch gebruik bedoeld zijn, dan moeten ze wel aan bepaalde eisen voldoen. Dan is er een certificering op de verpakking aangeduid. Het maken van deze weggooimaskers is niet zo ingewikkelt. Het masker zelf wordt gemaakt van polypropyleen, dat is de stof die er voor zorgt dat er geen druppeltjes of bacteriën doorheen komen. Aan beide kanten van dit filter wordt een laagje aangebracht van zachte stof. Dat heet spunbond en is prettig om tegen het gezicht te dragen. Daarna wordt de metalen neusstrip aangebracht en tot slot de elastieken. Dat alles gebeurt volledig automatisch zonder dat iemand het mondkapje aanraakt. Voordat het masker in het zakje gaat wordt het steriel gemaakt. Dat gebeurt door het te bestralen met UV-licht.

Waar worden mondkapjes gemaakt

Wanneer je een mondkap Nederland bestelt weet je niet waar je mondkapje gemaakt is. Dat hoort ook niet uit te maken. Alle mondkapjes moeten aan dezelfde eisen voldoen. Toen in 2020 de vraag naar mondmaskers enorm toenam waren er een tijdje kapjes van dubieuze kwaliteit op de markt. In landen als China en India zijn de kwaliteitseisen minder strikt en er werd op legale en illegale manieren geïmporteerd. Nu worden veel mondkapjes in Nederland en andere Europese landen geproduceerd. Maar ook de importkapjes uit Azië of andere werelddelen moeten aan strikte eisen voldoen. Op de import ervan wordt nu goede controle uitgeoefend. Aan de certificering en de type-aanduiding kun je zien wat voor mondkapje het is. Ook daarvoor zijn nu strikte richtlijnen.

Coronatesten

Een mogelijkheid om binnen korte tijd te weten of je besmet bent met het coronavirus is de corona sneltest. Je kunt besmet zijn, maar nog geen klachten hebben. Die periode kan een aantal dagen duren. Wanneer je zeker wil weten dat je niet besmet bent en daarmee besmettelijk voor iemand anders, dan kun je het beste zo’n sneltest doen. Wanneer je negatief test dan weet je snel waar je aan toe bent. Test je positief, dan zul je een vervolgtest moeten doen om zeker te zijn. Dat kan bijvoorbeeld via de GGD. Uiteraard moet je dan aan wat meer regels voldoen, ook als je je niet ziek voelt. Je blijft binnen en vermijdt contact met anderen totdat je zeker weet of je wel of niet besmet bent.