16 juni 2024

Amorforte

Alles voor uw lichaam…

Het verschil tussen een online gehoortest en een gehoortest bij een audicien

Jouw gehoor is ontzettend belangrijk. Alleen neemt bij de meeste mensen het gehoor nu eenmaal af, door de jaren heen. Hiervoor zijn verschillende oorzaken. De meeste voor de hand liggende is simpelweg ouderdom. Wanneer we ouder worden gaat ons gehoor nu eenmaal achteruit, hier kunnen we niks aan doen. De andere oorzaak is gehoorbeschadiging. Dit komt voor wanneer je bent blootgesteld aan veel te harde geluiden. Wanneer je het gevoel hebt dat jouw gehoor achteruit gaat, kun je deze laten testen. Dit kun je doen met een online gehoortest of een gehoortest bij de specialist. Deze manieren van testen verschillen op een aantal punten van elkaar.

Thuis of op locatie een gehoortest doen

Het grootste verschil is dat je een online gehoortest vanuit het gemak van je eigen huis kunt afnemen. Je hoeft dus geen afspraak te maken en de deur uit. Dit is ontzettend makkelijk en kost weinig moeite. Het enige dat je nodig hebt is een computer, smartphone of tablet, een internetverbinding en een paar oortjes of koptelefoon. Veel personen hebben deze apparaten al standaard thuis liggen en internetverbinding is eerder een basisbehoefte geworden. Rekening houden met het weer of een datum dat je of de audicien beschikbaar is niet meer nodig.

Doe het zelf of bij een audicien

Een gehoortest die je online afneemt is met de grootste zorgvuldigheid door experts ontworpen. Veelal beantwoord je een aantal inventariserende vragen, waarna je de gehoortest afneemt. De vragen gaan vooral over of je al enige moeilijkheden ervaart met je gehoor. De test bestaat uit verschillende tonen die je per oor beluisterd. Deze tonen zijn op verschillende frequenties. Aan de hand van hoe goed jij deze frequenties hoort, wordt een indicatie gemaakt van de kwaliteit van jouw gehoor.

Wees er wel van bewust dat een dergelijke test ook niets meer is dan een indicatie van jouw gehoor. Een online gehoortest is namelijk nooit een vervanging voor een test die je afneemt bij de audicien. Deze kan dankzij speciale gehoorapparatuur een veel nauwkeurigere inschatting maken van jouw gehoor. Daarnaast zijn andere factoren als de kwaliteit van jouw oortjes of koptelefoon thuis ook van invloed. Bij een audicien is dit altijd een constante factor.

Direct hulp

Een andere bijkomstigheid is dat bij een fysieke afspraak de audicien je direct advies kan bieden. Dit kan niet met een online afspraak. Wanneer je fysiek aanwezig bent kan de audicien je direct adviseren over mogelijke vervolgstappen. Denk bijvoorbeeld aan het nemen van een gehoorapparaat. Zo ontvang je direct de hulp die je nodig hebt.