23 juni 2024

Amorforte

Alles voor uw lichaam…

navelstrengbloed

Bloed opslaan van de navelstreng

Uit onderzoek is gebleken dat in navelstrengbloed heel veel bloedstamcellen zitten. Deze stamcellen kunnen worden opgeslagen en bewaard, na invriezen blijft het bloed nog 15 jaar bruikbaar. Waarschijnlijk nog langer, maar het onderzoek is gestopt en loopt niet langer.

Voordelen van bloed van de navelstreng

navelstrengbloed

– minder kans op afstoting dan bijvoorbeeld beenmerg
– afname is zonder risico en je voelt er niets van
– bloed is direct beschikbaar omdat het ingevroren is

Nadelen van navelstrengbloed

-aantal stamcellen is zeer beperkt
-1 keer beschikbaar, gaat het mis dan heb je niets

In Nederland kan het bloed op twee manieren worden opgeslagen. Bij een publieke bloedbank of een commercieel bedrijf. Bij de publieke bloedbank wordt het anoniem opgeslagen en is niet meer opvraagbaar voor eigen gebruik. Het bloed is dan voor algemeen gebruik beschikbaar. Eigenlijk wil dit zeggen dat het bloed wordt gebruikt voor iedereen die dit nodig heeft. Totaal zijn er wereldwijd op deze manier al veel patiënten geholpen. Bij grote uitzondering mag het navelstrengbloed voor eigen gebruik worden bewaard, bijvoorbeeld ziekte in de familie.

navelstrengbloed

Bloed opslaan voor eigen gebruik

Wil je in de toekomst er zeker van zijn bij ziekte dat je kind kan worden geholpen met stamcellen is het verstandig dit op te laten slaan voor privégebruik. Heeft je kind de cellen pas over bijvoorbeeld 25 jaar nodig dan liggen ze klaar om gebruikt te worden, je hebt een 100% match. De cellen blijven zijn kracht behouden al zijn ze tientallen jaren ingevroren. Afstotingsverschijnselen zijn niet aan de orde, het lichaam herkent direct de cellen als ze worden gebruikt. Heb je bloed nodig van een buitenstaander dan is de kans zeer gering dat je een match hebt.